Gyakori tévedések a pattanásokról

 A serdülőkori pattanások megjelenése döntően a hormonális rendszer változásaival függ össze. De igaz-e az, hogy a felnőttkori bőrproblémákat a túl sok csokoládé, stressz, vagy a naptej okozza?

 


Az vagy, amit megeszel

A táplálkozás lényegében a bőr zsírosodására lehet hatással, ami pedig közvetve szerepet játszhat a pattanások megjelenésében is. A zsíros bőrt a fokozott faggyútermelődés okozza, ennek következtében fénylő, tapintása olajos, síkos. Pattanás, vagy más néven akné akkor keletkezik, ha a faggyúmirigy kivezető nyílása elzáródik, benne a baktérium felszaporodik és elindul a gyulladásos folyamat – magyarázza Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa.
Az elzáródás elsődleges oka a fokozott faggyútermelés, a szarusejtek nem optimális leválása, a nem megfelelő bőrápolás és kozmetikum használata, de a mozgáshiány és hormonzavar is szerepet játszhat. A zsíros bőr örökletes tulajdonság is lehet, de megelőzésében és kezelésében valóban érdemes bizonyos táplálkozási tanácsokat is követnünk. A túlfűszerezett, sós és zsíros ételek fokozhatják a faggyútermelést, épp úgy, mint az olajos magvak, a csokoládé és a kakaó fogyasztása. A tavaszi időszakban elterjedt méregtelenítés és egyéb diéták következményeként is több pattanás jelentkezhet, mivel a tisztulási folyamat nyomai a bőrön is meglátszanak. Érdemes ezért a kettőt összekötni, a böjtkúrák mellett a tavaszi arctisztítást is elvégeztetni.